
Hej hopp vänner! Jag får be om ursäkt för mitt extremt sena inlägg! =) Men nu är det äntligen dags. Jag har verkligen allt att tacka den mest fantastiska kvinna som finns för allt stöd och support och för att hon fixat denna bloggsite.
Nu undrar ni säkert hur det varit för mig på sjukhuset. Mycket finns att berätta. När vi först kom hit och fick se vilka förutsättningar de har här fick vi verkligen en chock. Vi hade fått information om att det skulle finnas möjligheter att ta diverse blodprov (el-status, leverstatus mm) och hade då förväntningar på att det skulle finnas ganska bra med utrustning. Till vår förskräckelse inser vi dock att maskinerna för dessa analyser är ur funktion. När jag senare får följa med på en mottagning ute på landsbygden och inser att det varken finns febertermometrar eller vågar…. Ja, ni förstår kanske vilka frustrationer och vilken hjälplöshet man får uppleva. Att lyfta ett barn och försöka minnas ungefär hur det känns att lyfta en hantel på runt 12 kg , eller att försöka kompensera den teknisk apparatur som man annars skulle ha till sin hjälp i Sverige genom att med alla sina 5 sinnen avgöra om patienten mår bra eller ej, det är verklighet här.
Det bara någon månad gamla barnet som dör pga. att det inte får komma till ett sydafrikanskt specialistsjukhus för att det inte har något pass eller människor som inte har råd att betala de 15 kr som krävs för att de ska få genomgå en lungröntgen och därför avböjer vidare behandling. En ung kvinna i 20 års åldern som är på väg att dö på operationsbordet för att det inte finns tillräckligt med påsar för blodtransfusion etc…
Det är mycket lätt att man hamnar i en negativ spiral när man möter besvikelser och ser handläggning av patienter som man inte alls känner igen och kanske t.o.m. tycker är direkt tveksamma i jämförelse med de man sett i Sverige. Dock ser jag hur många som arbetar här faktiskt verkligen gör det bästa med det de kan – och det är allt annat än att förakta! Det gör enorma skillnader i människors liv. De har en väletablerad ögonmottagning som utför ögonkirurgi med mycket goda resultat, de räddar människors liv, som t.ex. den lilla flickan som kom in med förgiftning av oklar anledning och får hjärtstopp. Med de begränsade resurser som finns lyckas de ändå få igång hjärtat. Det utförs massvis av lyckade kejsarsnitt utan komplikationer, och buk kirurgi av alla möjliga slag.
Jag har verkligen fått möta en annan verklighet här. Min morfar som tidigare arbetat i bl.a. Zimbabwe sa något oerhört viktigt till Marlén och mig innan vi åkte. Och det var att vi skulle försöka undvika att jämföra situationen här med den vi har i Sverige. Det är oerhört svårt att göra när det handlar om människoliv. Men jag inser att de som arbetar här måste vara oerhört trötta och utledda på volontärer som kommer hit och berättar för dem hur det ”verkligen ska gå till”. I detta inser jag hur viktigt det är att man som volontär inte kommer ner och arbetar kortsiktigt. Det är så oerhört många volontärer som gjort det genom åren inkluderat mig själv nu. Men frågan är vad det leder till!? Ett förvandlande förbättringsarbete kräver lång tid och engagemang. Annars blir det bara kortvariga förändringar som gör att de lokala arbetarna känner brist på ansvar och inte försöker arbeta för sig själva.
Lite svammel och funderingar från en ung doktor i utveckling i ett utvecklingsland...